您好,欢迎访问本网站。
今天是:

论坛讲座

当前位置: 首页 -> 校园生活 -> 论坛讲座 -> 正文

【北航经管学术论坛】 华中科技大学李志纯教授讲座通知

发布日期:2018-10-09      点击量:

活动时间:

活动地点:

【北航经管学术论坛】

华中科技大学李志纯教授讲座通知

讲座题目:Modeling the effects of air-rail cooperation on synergy among regional airports

主讲人:李志纯教授,国家杰出青年科学基金获得者、长江学者特聘教授、华中科技大学管理学院教授

时间:2018年10月15日(星期一),14:30-16:00 pm

地点:新主楼A716

邀请人:刘天亮副教授

摘要:Air-rail integration service has been considered as an important way to mitigate the hub airport congestion. This paper addresses the effects of air-rail cooperation on synergy among regional airports. Airport pricing models with and without air-rail integration service under different airport regulations are presented. The findings show: (1) for profit-maximizing airports, the air-rail integration service can lower the hub airport charge but increase the transfer airport charge. However, for welfare-maximizing airport, the air-rail integration service would lower the hub/transfer airport charges; and (2) for profit-maximizing airports, air-rail integration service will decrease the hub airport profit but increase the transfer airport profit, and a joint scheme of airport cooperation and air-rail integration is most efficient in terms of total airport profit. However, for welfare-maximizing airport, the air-rail integration service has no effect on the level of social welfare. The authority can attain the same social welfare through adjusting the airport charges of regional airports.

简介:李志纯,华中科技大学管理学院教授,博士生导师。2006年北京航空航天大学经济管理学院博士毕业,2006-2008年在复旦大学管理学院从事博士后研究,2004-2011年间在香港理工大学访问、工作5年。主要研究领域包括交通基础设施投资决策优化、交通需求管理、交通经济学、区域科学等。

李教授2016年获聘教育部长江学者特聘教授;2015年获得国家杰出青年科学基金;2013年担任国家社科基金重大项目首席专家;2012年获得国家优秀青年科学基金;2009年入选教育部新世纪优秀人才计划;获得2008年全国(百篇)优秀博士学位论文奖。指导硕士生获得2013和2015年度湖北省优秀硕士学位论文奖。

李教授迄今在Transportation Research Part A-E,Transportation,European Journal of Operational Research,Regional Science and Urban Economics,Papers in Regional Science等国际主流SCI/SSCI刊物上发表论文40余篇。目前担任SCI刊物Transportation Research Part B, Transport Policy, Journal of Advanced Transportation和SSCI刊物International Journal of Sustainable Transportation编委,以及SCI刊物Transportmetrica B副主编。

版权所有©2018北京航空航天大学MEM教育中心地址:北京市海淀区学院路37号 邮编:100191 电话:010-82313288 电子邮件:mem@buaa.edu.cn